25 min.
Łatwe

Sałatka z łososia i komosy ryżowej

Składniki:

  • 60 g czerwonej komosy ryżowej
  • garść szpinaku
  • 200 g filetu z łososia
  • ząbek czosnku
  • pół pomarańczy
  • pestki z połowy granatu
  • 2 łyżki oliwy
  • ¼ papryczki chili
  • łyżka sosu sojowego

sos: 

  • łyżka miodu
  • sok z połowy pomarańczy
  • łyżka musztardy
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Komosę ryżową gotujemy w 100 ml wody przez 20 min., aż wchłonie cały płyn. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i posiekane chili. Po chwili dodajemy łososia pokrojonego w kawałki. Obsmażamy go 2-3 min. z każdej strony. Następnie polewamy sosem sojowym i dodajemy szpinak. Dusimy 1-2 min., po czym dokładamy ugotowaną komosę. 

Krok 2

Przygotowujemy dressing: musztardę łączymy z sokiem z pomarańczy. Dodajemy miód oraz oliwę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe danie wykładamy na talerz. Dodajemy cząstki pomarańczy, posypujemy pestkami granatu i polewamy dressingiem.

„Ciekawość wzmaga apetyt. Jeśli więc ciekawi Was, czym jest komosa ryżowa, chwyćcie patelnię w dłoń. Do dzieła!”
Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły