20 min.
Łatwe

Sałatka z pieczonymi brzoskwiniami

Składniki:

  • 2 brzoskwinie
  • 2 garście roszponki
  • pół czerwonej cebuli
  • garść malin
  • 100 g sera feta
  • łyżeczka masła

dressing

  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki cytryny
  • kilka listków świeżej mięty
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Brzoskwinie myjemy, przepoławiamy, usuwamy pestkę i kroimy w półksiężyce. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy na nim kawałki brzoskwiń, do zarumienienia. Roszponkę myjemy i przekładamy do miski. Dodajemy podsmażone brzoskwinie, pokrojony w kostkę ser feta oraz posiekaną w piórka cebulę. Całość posypujemy świeżymi malinami. Przed podaniem sałatkę polewamy dressingiem. 

Krok 2

Dressing miętowo-cytrynowy:

Miód łączymy z musztardą, dodajemy sok z cytryny oraz oliwę i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz posiekanymi listkami świeżej mięty.

„Wiele widziałem, podczas moich zamorskich kampanii, jednak sałatka z pieczonymi brzoskwiniami zaskoczyła mnie swoim nieprzeciętnym smakiem. Zagustowałem. Od pierwszego kęsa.”
Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły