30 min.
Łatwe

Sałatka ze schabem i karmelizowanym jabłkiem

Składniki:

Składniki:

  • kotlet ze schabu bez kości (ok. 150 g)
  • 2 jabłka
  • brzoskwinia
  • garść orzechów włoskich
  • garść rodzynek
  • 2 garście rukoli
  • łyżka miodu
  • łyżeczka oliwy

dressing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka miodu
  • łyżka musztardy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Schab oprószamy solą oraz pieprzem i smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Mięso zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok. Jabłka oraz brzoskwinię kroimy w księżyce. Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę oliwy oraz miód. Dodajemy owoce i podsmażamy 3-4 min. do zarumienienia. Odstawiamy owoce i na tej samej patelni podsmażamy orzechy włoskie kilka chwil.

Krok 2

Przygotowujemy dressing: składniki sosu umieszczamy w miseczce i energicznie mieszamy, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Na talerzu układamy rukolę. Schab kroimy w poprzek na plastry i układamy na sałacie. Dodajemy plasterki owoców. Całość posypujemy podprażonymi orzechami włoskimi oraz rodzynkami. Przed podaniem skrapiamy dressingiem.

 „Schab polecam zawsze i w każdej postaci. W sałatce dotąd nie jadłem, dlatego poleciłem moim kucharzom przygotować ją teraz i uczynić najpyszniejszą, jak to tylko możliwe. I tak się stało!”

Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły