50 min
Średnie

Sernik rafaello kokosowo-migdałowy

Składniki:

  •             100 g kokosowych ciastek
  •             50 g mielonych migdałów
  •             20 g masła
  •             5 łyżek wiórków kokosowych

 

  •            400 g twarogu
  •            300 g mascarpone
  •             szklanka cukru lub ksylitolu
  •            2 łyżki mąki ziemniaczanej
  •            4 jajka
  •            1 żółtko
  •            300 ml gęstego mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej

            
do dekoracji:

  • śmietanka kokosowa
  • wiórki kokosa
  • kulki rafaello
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Ciasteczka przekładamy do blendera i miksujemy. Dodajemy mielone migdały, wiórki kokosa oraz roztopione masło. Całość mieszamy, przekładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy w lodówce.

Piekarnik nagrzewamy do 170 C. Do naczynia przekładamy zmielony twaróg. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i cukier, a po chwili jajka. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu dodajemy gęste mleko kokosowe (z górnej części puszki) lub śmietankę kokosową. 

Krok 2

Masę serową przelewamy na spód tortownicy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika  na 15 min., zmniejszamy moc do 120 C i pieczemy sernik kolejną godzinę.  

Po wystudzeniu (najlepiej całą noc w lodówce) ciasto smarujemy łyżką śmietanki kokosowej, posypujemy wiórkami kokosa i dekorujemy kulkami rafaello.

„Przedstawiam wielkanocny sernik w nowej odsłonie! Lekki, delikatny i puszyty, wzbogacony nutami migdałowymi i kokosowymi. Palce lizać!” Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły