30 min.
Średnie

Stek z rostbefu w winnym sosie z rozmarynem i szparagami

Składniki:

  • rostbef ok 300 g
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu marki Carrefour
  • 150 ml czerwonego wina
  • łyżka masła Jakość z Natury Carrefour
  • łyżka kremowego octu balsamicznego
  • 6-8 zielonych szparagów
  • kilka gałązek rozmarynu
  • łyżka oliwy Terre d'Italia

 

Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Rostbef dokładnie myjemy, oczyszczamy i suszymy ręcznikiem papierowym. Nacieramy mięso oliwą, posypujemy pieprzem oraz solą. Na patelni rozgrzewamy masło, po czym wlewamy wino oraz ocet balsamiczny. Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu do czasu, aż sos stanie się gęsty. Pod koniec doprawiamy pieprzem, solą oraz świeżym rozmarynem. 

Krok 2

W międzyczasie rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy rostbef ok. 4-5 min z każdej strony. Odstawiamy na kilka minut, aby mięso odpoczęło. Przed podaniem polewamy ciepłym sosem winnym. W międzyczasie szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końce. Gotujemy 3-4 min w lekko osolonej wodzie.  Stek dekorujemy świeżym rozmarynem i ziarenkami pieprzu. Podajemy ze szparagami.

„To danie jest winne… moim kulinarnym rozkoszom. Esencja świeżości zawarta w sztuce mięsa!” 

Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły