50 min.
Średnie

Szakszuka z pomidorami i kiełbasą chłopską

Składniki:

 

  • czerwona cebula
  • kawałek papryczki chili
  • 3 małe ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • ok. 100 g kiełbasy chłopskiej
  • pół papryki
  • 2 łyżki posiekanych liści pietruszki
  • duża gałązka pomidorków koktajlowych lub 3 całe pomidory
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine marki Carrefour
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Posiekać drobno cebulkę i czosnek. Zarumienić na rozgrzanej oliwie. Dorzucić na patelnię pokrojoną drobno kiełbasę chłopską, a następnie posiekaną paprykę.

Obrać pomidory ze skórki i pokroić na kosteczkę. Dodać do zawartości patelni. Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 min.

 

 

Krok 2

Dorzucić na patelnię pokrojoną drobno kiełbasę chłopską, a następnie posiekaną paprykę. Na patelni utworzyć widelcem dwa zagłębienia i wbić do nich jajka. Przykryć pokrywką i zostawić na ok. 10 min. Gotowe danie posypać pietruszką i podawać z pieczywem.

 

„Ach, polska kiełbasa chłopska! Bezapelacyjnie najlepsza wśród kiełbas Europy”

Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły