75 min.
Średnie

Tarta cytrynowa z bezą

Składniki:

ciasto:

  • 160 g mąki pszennej
  • 80 g zimnego masła
  • żółtko
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • łyżka zimnej wody

krem z cytryn:

  • sok z 2 małych cytryn
  • skórka starta z 2 cytryn
  • sok z małej pomarańczy
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 80 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 100 ml wody

beza:

  • 3 białka
  • 160 g drobnego cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, sól i pokrojone w kostkę masło. Ucieramy, aż pojawią się okruchy. Dodajemy żółtko oraz wodę i ugniatamy, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto. Możemy oprószyć je mąką, uformować kulkę, owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 30 min.
Formę o średnicy 20 cm smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wykładamy nim formę. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy w piekarniku 20 min., aż nieco zbrązowieje.
Przyrządzamy krem: sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryn przelewamy do rondelka. Dodajemy skórkę z cytryny, wodę i cukier. Zagotowujemy, w trakcie dodając mąkę ziemniaczaną, aby masa zgęstniała. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kawałki masła. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Po chwili dodajemy jajko oraz żółtka i ponownie mieszamy.

 

Krok 2

Przygotowujemy bezę: białka wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem. Porcjami dodajemy cukier, cały czas ubijając. Pod koniec dosypujemy mąkę ziemniaczaną i ubijamy kolejne 3-4 min.

Ciasto wyciągamy z piekarnika. Wylewamy na nie masę cytrynową, a następnie wykładamy ubite białka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy 15-20 min., aż beza się zarumieni. Możemy następnie zmniejszyć moc piekarnika do 60 C i zostawić w nim bezę do wysuszenia na 20 min.

„Czasami mam ochotę na deser à la française. Wówczas moi cukiernicy przyrządzają ciasto, które łączy trzy francuskie frykasy: kruchą tartę, lekki krem i perfekcyjną bezę.”
Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły