60 min.
Łatwe

Tarta migdałowa z nektarynkami

Składniki:

Spód:

  • 180 g mąki (pszenna i orkiszowa, pół na pół)
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  • jajko
  • szczypta soli

Masa:

  • 130 g mielonych migdałów
  • 100 g masła
  • 40 g mąki
  • 80 g cukru lub ksylitolu
  • jajko

Topping:

  • 4 nektarynki
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, zimne posiekane masło oraz szczyptę soli. Całość zagniatamy na kruszonkę, na końcu dodając jajko. Formujemy zwartą kulę, zawijamy ją w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 30 min.  

Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy jajko i miksujemy. Na końcu dodajemy mielone migdały. Całość mieszamy, aż powstanie krem o jednolitej konsystencji.

Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Formę na tartę smarujemy masłem. Wyjmujemy masę na spód z lodówki i rozwałkowujemy ją na placek o grubości ok 1 cm. Wykładamy nim formę i dziurkujemy za pomocą widelca. Na tartę wylewamy masę migdałową. Wierzch dekorujemy pokrojonymi w plasterki nektarynkami. Ciasto wkładamy do piekarnika na 30 min.

„Gdy po raz pierwszy ją ujrzałem, od razu to wiedziałem i będę powtarzać: prawdziwy strzał w dziesiątkę. Tak, tarta migdałowa może konkurować z najbardziej wykwintnymi łakociami. Z takim deserem nie ma dyskusji.”
Napoleon

Cukier trzcinowy Carrefour 500g

Oferta handlowa ważna od 14.06 do 26.06.2017r. lub do wyczerpania zapasów.

Migdały

Oferta handlowa ważna od 14.06 do 26.06.2017r. lub do wyczerpania zapasów.

Mamy wszystko, czego potrzebujesz

Migdały, cukier trzcinowy Carrefour

Sprawdź w gazetce
Oferta w sklepach stacjonarnych

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły