60 min.
Średnie

Tartaletki świąteczne z bakaliami

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 120 g masła
  • jajko
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka zimnej wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 80 g suszonych moreli
  • 80 g suszonej żurawiny
  • 80 g orzechów włoskich
  • 80 g orzechów laskowych
  • 80 g rodzynek
  • 80 g migdałów
  • łyżka startej skórki z pomarańczy
  • 100 ml miodu
  • 100 ml śmietany kremówki
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól, cukier, posiekane zimne masło, jajko i wodę. Zagniatamy gładkie ciasto. Wykładamy nim 6 foremek na tartaletki i wkładamy na 1 godz. do lodówki. Następnie dziurkujemy spód każdej z nich widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Tartaletki zabezpieczone folią aluminiową pieczemy przez 15 min. Zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 10 min.

Krok 2

Bakalie kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy cynamonem, gałka muszkatołową oraz skórką z pomarańczy. W rondelku podgrzewamy miód ze śmietaną i powstałą mieszanką zalewamy bakalie. Dokładnie mieszamy i powstałym farszem napełniamy tartaletki. Pieczemy je ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 150 C. Pozostawiamy do wystudzenia.

„Na Święta rekomenduję wykwintne tartelettes - chrupiące i wypełnione aż po brzegi aromatyczną mieszanką bakalii, miodu i korzennych przypraw.”

Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły