50 min.
Średnie

Udka z kurczaka w sosie z suszonych pomidorów podane ze szparagami

Składniki:

  • 2 x udka z kurczaka

marynata:

  • ząbek czosnku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki kurkumy
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz

 

  • łyżka masła
  • szklanka bulionu
  • 6 suszonych pomidorów
  • 4 łyżki śmietany 30 %
  • łyżeczka mąki
  • natka pietruszki

 

  • szparagi zielone lub białe
  • fasolka mamut - opcjonalnie
  • pomidorki koktajlowe
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Mięso myjemy, suszymy i nacieramy je marynatą. Odstawiamy do lodówki na 1 h. Następnie nagrzewamy piekarnik do 180 C.  Pieczemy udka ok  35-40 min. Pod koniec pieczenia na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Wlewamy bulion i gotujemy. Następnie dodajemy śmietanę oraz pokrojone suszone pomidory. 

Krok 2

Jeżeli sos jest za rzadki możemy dołożyć łyżeczkę maki ziemniaczanej. W osobnym naczyniu gotujemy szparagi i fasolkę mamut ok 3 min. Do sosu wkładamy upieczone mięso, ugotowane szparagi i fasolkę mamut oraz gałązkę pomidorków koktajlowych. Całość gotujemy ok 2-3 min. Przed podaniem udka z kurczaka w sosie posypujemy natka pietruszki.

„Dlaczego nakazałem moim kucharzom, aby zawsze mieli pod ręką suszone pomidory? Odpowiedź jest prosta – to dzięki nim danie nabiera charakteru i wyrazistego smaku.”
Napoleon

 

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły