40 min.
Średnie

Udka z kurczaka w zielonym curry podane z makaronem ryżowym

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • imbir 2 cm
  • pół czerwonego chili
  • kolendra
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula dymka
  • łyżka oleju sezamowego
  • 3 łyzki oleju
  • litr bulionu z kurczaka
  • 5-6 strączków fasolki mamut
  • 100 ml mleka kokosowego
  • sok z limonki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 100 g makaronu ryżowego
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Udka z kurczaka myjemy, osuszamy, doprawiamy sola, pieprzem oraz skrapiamy delikatnie oliwą. Kładziemy na patelni skórka do dołu i podpiekamy 5-6 min z każdej strony. Do malaksera wrzucamy imbir, obrany czosnek, cały pęczek kolendry, cebule dymkę, łyżkę oleju sezamowego oraz olej. Całość miksujemy na gładką pastę. Następnie zlewamy tłuszcz z patelni i smarujemy mięso odrobiną powstałej pasty curry. Smażymy udka na niewielkim ogniu. Pozostała pastę curry przekładamy do garnka i lekko podprażamy. Dolewamy bulion, następnie mleko kokosowe i zagotowujemy. Po chwili dodajemy strączki fasolki mamut i gotujemy ok 2-3min. Doprawiamy do maku sosem sojowym oraz sokiem z limonki. W międzyczasie gotujemy makaron ok 3-4 min w lekko osolonej wodzie i odkładamy na bok.

Krok 2

Do miski  wkładamy makaron. Polewamy go powstałym sosem curry. Na wierzchu układamy kawałki fasolki mamut oraz kawałek upieczonego udka. Całość posypujemy kolendrą, cebula dymką. Możemy również posypać danie sezamem.  

„Jeśli w najbliższym czasie nie planujecie wyprawy do Azji, przyrządźcie zielone curry we własnej kuchni – z mleka kokosowego, soku z limonki i aromatycznych przypraw.”
Napoleon

 

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły