30 min.
Średnie

Wegański burger z kaszy jaglanej i buraka podany z dipem awokado

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • mały burak
  • czerwona cebula
  • 3 łyżki mąki
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól, pieprz

dip awokado

  • 2 dojrzałe awokado
  • łyżka soku z limonki
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 6 bułek
  • garść roszponki
  • zielony ogórek
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Kaszę jaglaną gotujemy w 200 ml wody. Na łyżce oliwy podsmażamy połowę posiekanej cebuli, aż się zarumieni. W misce mieszamy  startego na grubych oczkach buraka i ugotowaną kaszę jaglaną. Dodajemy cebulę, starty ząbek czosnku, mąkę, posiekaną pietruszkę i wszystko dokładnie mieszamy doprawiając do smaku solą i pieprzem. Z powstałej masy formujemy kotlety i pieczemy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy na rumiany kolor z obu stron. 

Krok 2

Obrane awokado umieszczamy w blenderze. Dodajemy czosnek, sok z limonki, sól oraz pieprz  i miksujemy na gładką masę.  W międzyczasie przepoławiamy bułki  i podpiekamy je z obu stron. Na dolnej połówce bułki układamy kilka listków roszponki, na nim burgera, dip z awokado, plasterki ogórka, krążek cebuli oraz roszponkę. Przykrywamy górną częścią bułki. 

„Zgodnie z moim zarządzeniem na obiad będą burgery! Mają być sycące, rumiane, takie że nikt im się nie oprze!”

Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły