15 min.
Łatwe

Wegański deser w słoiku z kremem z orzechów nerkowca, kiwi i wiórek kokosa

Składniki:

  • 160 g orzechów nerkowca
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka oleju kokosowego
  • łyżka syropu klonowego
  • 2 łyżki mleka roślinnego
  • 6 kiwi
  • wiórki lub płatki kokosa do posypania
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Orzechy nerkowca przesypujemy do miski, zalewamy dwoma szklankami wody i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na noc do napęcznienia. Następnie przekładamy orzechy do blendera ( nie wylewamy wody w, której się moczyły). Dodajemy syrop klonowy, łyżkę oleju kokosowego, mleko roślinne oraz 2 łyżki wody z nerkowców. Całość długo blendujemy na gładki i aksamitny krem. Przekładamy do słoiczków i wkładamy na  30 min do lodówki. 

Krok 2

W międzyczasie obieramy kiwi i blendujemy je na gładki mus (zostawiamy kilka plasterków do dekoracji). Wyjmujemy słoiczki z lodówki. Do ściany na około przyklejamy plasterki kiwi, a środek uzupełniamy musem z kiwi. Wegański deser posypujemy przed podaniem wiórkami lub płatkami kokosa.   

„Wegański – to brzmi smacznie! Deser z kiwi oraz aksamitnym orzechowym kremem polecam zarówno weganom, jak i wszystkim amatorom słodkości.”
Napoleon

 

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły