75 min.
Łatwe

Wegański pasztet z soczewicy z pistacjami

Składniki:

  •             100 g soczewicy zielonej (np. z puszki)
  •             100 g soczewicy brązowej
  •             100 g kaszy jaglanej
  •             70 g obranych pistacji
  •             2 cebule
  •            3 łyżki sosu sojowego
  •            łyżeczka mielonego lnu
  •            szczypta gałki muszkatołowej
  •            szczypta lubczyku
  •            szczypta kuminu
  •            szczypta wędzonej papryki
  •            2 ziela angielskie
  •            2 liście laurowe
  •            sól, pieprz
  •            2 łyżki oleju

 

Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

By przygotować pasztet z soczewicy, zaczynamy od rozpuszczenia mielonego lnu w 3 łyżkach ciepłej wody. Soczewicę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. W osobnym naczyniu gotujemy kaszę jaglaną. Piekarnik nagrzewamy do 180 C. 
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej drobno posiekane cebule. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gdy cebule się zeszklą i zmiękną, wyciągamy liście i ziarenka ziela angielskiego. Na patelnię wrzucamy ugotowaną soczewicę i kaszę jaglaną. Dodajemy siemię lniane. 

 

Krok 2

Całość mieszamy doprawiając do smaku sosem sojowym, gałką muszkatołowa, kuminem, papryką wędzoną, lubczykiem, solą oraz pieprzem. Następnie blendujemy na gładka pastę.  Do powstałej masy wrzucamy pistacje i mieszamy. 
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy w nim masę. Pieczemy 45 min., następnie studzimy. Pasztet z soczewicy najlepiej smakuje następnego dnia.  


„Pasztet z soczewicy to klasyka wegańskiej kuchni. Moi kucharze dodali do niego gałkę muszkatołową, lubczyk, kumin i wędzoną paprykę. Maestria smaku i aromatu!”
Napoleon

 

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły