1 godz.
Średnie

Wegańskie brownie z buraka z truskawkami

Składniki:

  • duży burak upieczony w folii  
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml płynnego oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki wody
  • 120 ml syropu z agawy
  • 170 g mąki owsianej
  • 4 łyżki kakao
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • garść truskawek
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Aby przygotować wegańskie brownie, nagrzewamy piekarnik do 170 st. C. Buraki obieramy ze skórki i blendujemy na gładkie puree. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do buraka dodajemy syrop z agawy, siemię lniane zmieszane z wodą, płynny olej oraz czekoladę. Całość mieszamy, aż do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.

Krok 2

W osobnej misce mieszamy suche składniki, po czym łączymy je z mokrymi. Całość delikatnie mieszamy i wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie kroimy truskawki na plasterki i układamy je na cieście. Wegańskie brownie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 40 min.

„Kulinarnym odkrywcom polecam niezwykłe ciasto, które w swym składzie kryje czekoladę i pieczonego buraka. Ciekawi efektu? Spróbujcie!”

Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły