20 min.
Łatwe

Wiosenna sałatka z brokułami, jajkiem, rzodkiewką i pestkami dyni

Składniki:

  • dwie garści mieszanki sałat, np. rukola, zielona sałata
  • pół brokuła
  • 5 rzodkiewek
  • 2 jajka marki BIO Carrefour
  • kiełki
  • łyżka oliwy z oliwek Terra d’Italia

sos:

  • 100 ml jogurtu naturalnego marki Carrefour
  • pół ząbka czosnku
  • łyżeczka miodu Jakość z Natury Carrefour
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Terra d’Italia
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Do miski wrzucamy umytą sałatę. Różyczki brokułu gotujemy ok. 5 min w lekko osolonej wodzie. Dodajemy je do sałatki wraz z plasterkami rzodkiewki. Jajka gotujemy ok. 4-5 min, kroimy na połówki i dodajemy do sałatki. 

Krok 2

Całość skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek. Następnie mieszamy w misce jogurt naturalny, starty na tarce czosnek, miód, oliwę, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Powstałym sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem. Całość posypujemy świeżymi kiełkami.

„Rozkazuję moim kucharzom ściągnąć zdrowe posiłki z warzyw dla regeneracji sił. Niech wstąpią w nas nowe siły!”
Napoleon

 

 

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły