60 min.
Łatwe

Włoskie ciasteczka cantuccini z migdałami i pomarańczą

Składniki:

  • 2 duże jajka
  • 130 g cukru trzcinowego
  • 250 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z połowy pomarańczy
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 100 g całych migdałów
  • 40 g drobno posiekanej suszonej moreli
  • 30 g suszonej żurawiny lub rodzynek

 

Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy, migdały, morele, żurawinę. Wbijamy jajka i wlewamy sok z pomarańczy. Mieszamy do połączenia się składników. Następnie formujemy ciasto w podłużny chlebek. Układamy go na blaszce oprószonej mąką i pieczemy w temperaturze 175ºC przez 25 min., aż będzie złotobrązowy. Wyciągamy ciasto i studzimy.

Krok 2

Po upieczeniu ciasto studzimy. Następnie kroimy je ukośnie - najlepiej nożem ząbkowanym – na kromki o grubości 1 cm. Układamy je poziomo na blaszce i podpiekamy w piekarniku przez 10 min. w temperaturze 160 C. Ciasteczka cantuccini można przechowywać w szczelnym pojemniku.


„Cantuccini nakazuję – włoskim zwyczajem – wypiekać podwójnie. Przyjemność chrupania jest wówczas podwójna, a ciasteczka tak pyszne, że zjada się ich dwukrotnie więcej.”
Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły