20 min.
Łatwe

Zapiekane połówki pomidorów z komosą ryżową, gorgonzolą i orzeszkami pinii

Składniki:

  • 5 średnich pomidorów
  • 150 g komosy ryżowej
  • 100 g sera gorgonzola marki Carrefour
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek marki Carrefour
  • łyżka listków rozmarynu
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

 

Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Z pomidora odkrawamy główkę. Wydrążamy gniazda nasienne. Środek pomidorów posypujemy solą i odstawiamy na kilkanaście minut. Komosę gotujemy w 300 mln lekko osolonej wody ok 15 min, aż kasza wchłonie całą wodę. Ser gorgonzolę kroimy na kawałki (pozostawiamy jeden plaster na później), pietruszkę siekamy, całość mieszamy z komosą ryżową. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz listkami rozmarynu.

Krok 2

Orzeszki pinii podprażamy na suchej patelni. Piekarnik nagrzewamy do 180 C. W puste gniazda pomidorów  wkładamy po łyżce komosy ryżowej. Na wierzchu układamy pozostały ser oraz polewamy oliwą z oliwek. Całość wkładamy do piekarnika na ok. 15 min. Przed podaniem posypujemy pomidory orzeszkami pinii.
  
„Jarskie, wyjątkowe smakowitości ze świeżych, soczystych pomidorów – takich jak w dzieciństwie” 

Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły