50 min.
Łatwe

Zapiekanka z karkówki z cukinią, bakłażanem, papryką, cebulką i mozzarellą

Składniki:

 

  • 4 karkówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju Carrefour
  • łyżeczka słodkiej papryki Carrefour
  • łyżeczka ostrej papryki Carrefour
  • łyżeczka tymianku 
  • 2 cebule
  • czerwona papryka
  • bakłażan
  • cukinia
  • 150 g pieczarek
  • 200 mln musu z pomidorów Reflets de France
  • mozzarella Carrefour
  • sól, pieprz

 

Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. W międzyczasie olej mieszamy z solą, pieprzem, papryką ostrą, słodką oraz startym czosnkiem. Tak powstałą marynatą nacieramy mięso. Układamy je na dnie naczynia żaroodpornego. Następnie układamy warstwami plastry cebuli, pieczarki pokrojone w plastry, paprykę, plastry cukinii, bakłażana. 

Krok 2

 Posypujemy suszonym tymiankiem. Całość zalewamy sosem pomidorowym i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 45 min następnie wyciągamy układamy na wierzchu plastry mozzarelli. Zapiekamy dodatkowe 10 min. 

„Do smaku trzeba podchodzić strategicznie. Aby składniki zaskakiwały połączeniami smaków, należy układać je warstwowo. W zapiekance. Ja znajduję się w tym wyśmienicie.”
Napoleon

 

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły