40 min.
Średnie

Zdrowe batoniki musli z orzeszkami arachidowymi

Składniki:

  • szklanka płatków owsianych
  • 3 łyżki orzechów arachidowych
  • 2 łyżki nasion goji
  • 3 łyżki żurawiny marki Carrefour
  • 2 łyżki  pestek dyni
  • 3 łyżki orzechów laskowych
  • 3 łyżki migdałów marki Carrefour
  • 100 ml oleju kokosowego
  • 3 łyżki miodu jakość z Natury Carrefour
  • łyżeczka cynamonu marki Carrefour
  • łyżka siemienia lnianego
  • pół szklanki daktyli

 

Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 150 C. W dużej misce mieszamy płatki owsiane, orzechy arachidowe, nasiona goji, żurawinę, pestki dyni, orzechy laskowe, migdały, siemię lniane oraz cynamon. Orzechy laskowe oraz migdały możemy drobniej posiekać. W osobnym naczyniu podgrzewamy daktyle z dwoma łyżkami wody. Po 5 min blendujemy je na gładki krem i dodajemy olej kokosowy. Powstały krem przelewamy do miski z mieszanką orzechów. Dodajemy miód, po czym całość dokładnie mieszamy. 

Krok 2

Masę wykładamy na formę tak, aby miała ok. 3 cm wysokości.  Całość ubijamy i dociskamy do dna. Następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 min. Po tym czasie masę wyciągamy i studzimy. Przy pomocy ostrego noża kroimy ją na podłużne batony. Aby batony stwardniały wkładamy je na jakiś czas do lodówki. Możemy je przechowywać nawet miesiąc w szczelnym pojemniku.

„Zdrowy jak musli, pyszny jak baton. Kto rzekł, że przeciwieństwa nie mogą się łączyć?”
Napoleon 

 

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły