50 min.
Łatwe

Zimowe ciasto z żurawiną pod kajmakową pierzynką

Składniki:

  • 2 szklanki maki 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 4 łyżki masła
  • 200 g drobnego cukru białego lub trzcinowego
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g orzechów laskowych
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 jabłka

posypka:

  • wiórki kokosa
  • 100 g masy kajmakowej
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę, sól i dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu jajka ubijamy z cukrem na gładki krem. Pod koniec ubijania dodajemy roztopione masło. Żurawinę i rodzynki zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na 5 min., po czym odcedzamy. Czekoladę i orzechy kroimy na drobne kawałki. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. 

Krok 2

Łączymy mąkę z ubitymi jajkami, dodajemy starte jabłka, cynamon, bakalie, orzechy i czekoladę. Całość dokładnie mieszamy. Przelewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do suchego patyczka przez 35-40 min. Przed podaniem smarujemy ciasto masą kajmakową i posypujemy wiórkami kokosa.

„Pod pierzynę, marsz! Zwłaszcza jeśli jest to słodka pierzynka z kajmaku, pod którą skrywa się wyborne ciasto z żurawiną i bakaliami. Rekomenduję na zimę!”
Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły