1,5 godz.
Średnie

Ciasto szpinakowe z borówkami

5.0

Składniki:

Ciasto: 

450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku

150 g oleju 

220 g cukru

3 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

300 g mąki pszennej

 

Krem:

350 g śmietanki kremówki

350 g mascarpone

3 łyżki cukru pudru

250 g borówek

1 granat

Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Szpinak rozmrażamy i odciskamy nadmiar wody. W misie miksera ubijamy jajka z cukrem na jasną i puszystą masę, przez około 10 minut. Wciąż ubijając, wlewamy cienkim strumieniem olej. Mąkę i proszek przesiewamy przez sito i, na małych obrotach miksera, dodajemy do masy jajecznej. Przelewamy do formy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach C, przez 40-45 minut. Ciasto po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia. 

Krok 2

W misie miksera umieszczamy śmietankę, mascarpone i cukier puder. Wszystko razem miksujemy, do uzyskania gęstego i stabilnego kremu.

Ciasto szpinakowe przekrajamy wzdłuż na pół. Dolną część ustawiamy na paterze. Górną część rozdrabniamy w palcach na małe kawałki. Na dolne piętro ciasta wykładamy krem i borówki. Posypujemy okruchami ciasta, a wierzch dekorujemy pozostałymi borówkami i pestkami granatu.

"Szpinak? Jaki szpinak? Wcale go nie czuć w tym cieście, chociaż widać. To jakaś magia? Zielone ciasto pełne kremu i kolorowych owoców. Znajdźcie mi dziecko, które pozwoli, aby takie cudo długo postało w lodówce." Napoleon

Udostępnij przepis FB Wydrukuj przepis PDF

Sprawdź naszą aktualną ofertę promocyjną

Zobacz gazetkę

Sprawdź produkty z gwarancją niskiej ceny

Sprawdź szczegóły
Drogi Użytkowniku!

Chcemy, aby korzystanie z naszej strony było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne na stronie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez Carrefour Polska sp. z o.o. (administratora) danych osobowych w celach analitycznych i statystycznych. Przez dalsze korzystanie, bez zmian ustawień w zakresie prywatności, z naszej strony wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić ustawienia dotyczące plików cookie, uzyskać dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci prawach w naszej Polityce Prywatności. Zobacz szczegóły