1,5 godz.
Łatwe

Karp na kołderce z karmelizowanej cebuli

3.0

Składniki:

  • 1 kg karpia patroszonego
  • 1 kg cebuli
  • Sól i pieprz
  • 2 łyżki papryki wędzonej (suszonej)
  • 4 łyżki oliwy z pestek winogron
  • 1 łyżka mąki
  • Pół cytryny

 

Do podania:

  • Pieczywo
  • Oliwa z oliwek
  • Plasterki cytryny
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Rozgrzewamy oliwę na patelni. Cebulę siekamy w drobną kostkę, wykładamy na patelnię i dusimy przez 10-15 min na średnim ogniu, do czasu aż cebula się zeszkli, ale nie będzie brązowa. Dodajemy sól, pieprz i paprykę wędzoną. Wykładamy cebulę na spód wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.  

Karpia myjemy i osuszamy, układamy na cebuli w jednym kawałku. Doprawiamy solą i pieprzem. W małej miseczce mieszamy pół szklanki wody z sokiem z połowy cytryny i polewamy karpia.

Krok 2

Pieczemy go przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Podajemy z grzankami skropionymi oliwą z oliwek oraz z plastrami cytryny.

"Kogo karp choć raz odwiedził przy świątecznym stole, ten wie, że to ryba na medal i warto ją w domu przygotować. Przepis jest nieskomplikowany, więc obawiać się niczego nie trzeba – upiecze się każdemu. Że palce lizać!"- Napoleon.

Udostępnij przepis FB Wydrukuj przepis PDF

Sprawdź naszą aktualną ofertę promocyjną

Zobacz gazetkę

Sprawdź produkty z gwarancją niskiej ceny

Sprawdź szczegóły

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły