40 min.
Łatwe

Lekka pizza na spodzie z brokuła

4.8

Składniki:

  • brokuły
  • 3 łyżki mąki owsianej
  • jajko
  • rozmaryn
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • garść ziaren kukurydzy
  • mała czerwona cebula
  • pół kulki mozzarelli
  • 3-4 pieczarki​

sos:

  • ćwierć białej cebuli
  • 1/4 puszki passaty pomidorowej
  • szczypta rozmarynu
  • szczypta bazylii
  • sól
  • łyżka oliwy
  • świeża bazylia
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Do rondelka wlewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną cebulkę i podsmażamy. Następnie wlewamy passatę i gotujemy na niewielkim ogniu. Doprawiamy bazylią, rozmarynem, sola i pieprzem. Gdy sos stanie się gesty, odstawiamy na bok.

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Różyczki brokułów gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 4-5 min. Następnie odcedzamy i blendujemy (nie na gładką masę, zostawiamy wyczuwalne cząstki) Dodajemy mąkę owsianą oraz jajko. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i rozmarynem. Formujemy placek na pizzę i przekładamy go na blachę wyłożoną  papierem do pieczenia. Pieczemy spód pizzy ok. 10 min, do zarumienienia.

Krok 2

Po wyjęciu z piekarnika smarujemy sosem pomidorowym, następnie kładziemy pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę. Całość posypujemy kukurydzą oraz startym serem mozzarella. Wkładamy z powrotem do piekarnika na 10 min. Podajemy na ciepło, posypane listkami świeżej bazylii.

„Mówią: jedz więcej zielonego i mają rację. Jednak pamiętaj: nawet ciasto do pizzy może spełniać ten warunek, szczególnie jeśli jest przygotowane z brokułów. Próbowałem – wyborne! Polecam." Napoleon

Udostępnij przepis FB Wydrukuj przepis PDF

Sprawdź naszą aktualną ofertę promocyjną

Zobacz gazetkę

Sprawdź produkty z gwarancją niskiej ceny

Sprawdź szczegóły
Drogi Użytkowniku!

Chcemy, aby korzystanie z naszej strony było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne na stronie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez Carrefour Polska sp. z o.o. (administratora) danych osobowych w celach analitycznych i statystycznych. Przez dalsze korzystanie, bez zmian ustawień w zakresie prywatności, z naszej strony wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić ustawienia dotyczące plików cookie, uzyskać dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci prawach w naszej Polityce Prywatności. Zobacz szczegóły