40 min.
Łatwe

Makaron z pieczonym serem camembert, pomidorkami koktajlowymi i bazylią

4.5

Składniki:

  • 200 g makaronu tagliatelle 
  • serek camembert President
  • oliwa z oliwek
  • 50 g sera parmezan
  • 2 ząbki czosnku
  • garść listków świeżej bazylii
  • 250 g pomidorków cherry
  • sól, pieprz 
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Z odcinamy górną warstwę z krążka sera camembert. Kładziemy na wierzchu drobno pokrojony czosnek (1 ząbek), parmezan, 5 listków posiekanej, świeżej bazylii, posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy ser do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 25 minut. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę. W garnku gotujemy wodę z solą i odrobiną oliwy. Pomidorki cherry parzymy i ściągamy z nich skórkę. Drobno posiekany czosnek wrzucamy na patelnię, po chwili dodajemy pomidorki, garść świeżej bazylii, sól i pieprz. Całość podgrzewamy około 5 minut.

Krok 2

Gdy do końca pieczenia sera pozostanie 10 minut, gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po czym łączymy z zawartością patelni. Po wyłożeniu na talerz polewamy danie roztopionym serem prosto z piekarnika. 

"Wódz powinien być jak forteca – nieugięty i niewzruszony, jednak nawet ja wprost się rozpływam, gdy pomyślę o aromatycznym pieczonym serze camembert. Moi kucharze to wiedzą i wykorzystują, by zmiękczyć me serce w razie wojowniczego nastroju. Szczerze rekomenduję ten przepis."- Napoleon

Udostępnij przepis FB Wydrukuj przepis PDF

Sprawdź naszą aktualną ofertę promocyjną

Zobacz gazetkę

Sprawdź produkty z gwarancją niskiej ceny

Sprawdź szczegóły

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły