1 h
Łatwe

Migdałowe ciasto Trzech Króli

4.5

Składniki:

  • 2 kawałki ciasta gotowego ciasta francuskiego (średnica ok. 25 cm)
  • 150 g mielonych migdałów
  • 60 g cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 100 g masła
  • 2 jajka (+ do posmarowania)
  • 1 cały migdał lub figurka króla
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

W misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę z migdałów, sól, cukier i skórkę z pomarańczy.

Dodajemy miękkie masło pokrojone na małe kawałki. Ucieramy masę mikserem przez 5 minut. Wbijamy jajka i mieszamy jeszcze przez 5 minut, następnie wkładamy do lodówki na 15 minut.

Wyjmujemy z lodówki schłodzone nadzienie i ciasto. Na jeden z blatów ciasta francuskiego wykładamy nadzienie, zostawiając ok. 3 cm odstępu od krawędzi i wkładamy figurkę lub migdał.

Krok 2

Całość przykrywamy drugim blatem i dokładnie sklejamy, a wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu.

"Gdy jest święto, to tradycja nakazuje, by świętować, dlatego na Trzech Króli obowiązuje pyszne ciasto migdałowe z ukrytą figurką. Kto ją w swym kawałku znajdzie, ten zostanie królem. A czy Cesarz może zostać królem? Sam to sprawdzę."- Napoleon

 

Udostępnij przepis FB Wydrukuj przepis PDF

Sprawdź naszą aktualną ofertę promocyjną

Zobacz gazetkę

Sprawdź produkty z gwarancją niskiej ceny

Sprawdź szczegóły

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły