2 godziny
Łatwe

Pieczona szynka wieprzowa z karmelizowanymi marchewkami

4.5

Składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki miodu
  • 3 łyżeczki wędzonej papryki (może być słodka)
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

 

  • 800 g marchewki bio/marchewki mini
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • sól, pieprz
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Mięso wyjmujemy 30 minut wcześniej z lodówki. Do miseczki wrzucamy wyciśnięty czosnek, paprykę, miód, oliwę, musztardę, posiekany rozmaryn, sól oraz pieprz. Całość mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Nacieramy mięso marynatą i wstawiamy do piekarnika na 1,5 godziny. Po godzinie należy schab podlać wodą.

 

Krok 2

Marchewki kroimy w słupki i podgotowujemy przez 10-15 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Mają być delikatnie miękkie, ale nadal chrupiące. Odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy masło z miodem, wrzucamy marchewki, solimy i pieprzymy do smaku. Podgrzewamy około 10 minut na wolnym ogniu. 

Pieczeń układamy na półmisku i dekorujemy marchewkami. 

"Marchewki są zdrowe, każdy dietetyk Ci to powie, więc gdy mam ochotę przemycić na obiad szynkę wieprzową, to zawsze pod pretekstem ich spożycia. Ta strategia pozwoliła mi odnieść wiele smakowitych zwycięstw w negocjacjach z moimi kucharzami. Co bardzo polecam."- Napoleon

Udostępnij przepis FB Wydrukuj przepis PDF

Sprawdź naszą aktualną ofertę promocyjną

Zobacz gazetkę

Sprawdź produkty z gwarancją niskiej ceny

Sprawdź szczegóły

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły