30 min.
Łatwe

Przepis na Banoffee Pie

3.5

Składniki:

  • 250 g czekoladowych markiz
  • 80 g masła
  • 400 g masy kajmakowej
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 4 dojrzałe banany
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Rozpuszczamy masło, a ciastka mielimy w malakserze na piasek. Łączymy te składniki i wykładamy masą dno i boki formy do tarty, następnie wstawiamy do lodówki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z masą kajmakową. Banany kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny.

Krok 2

Na ciasteczkowy spód wykładamy masę czekoladową, potem banany i znów chłodzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i wykładamy na schłodzoną tartę przed samym podaniem. Ciasto można udekorować startą gorzką czekoladą.

"Z brakiem piekarnika można się pogodzić, ale z brakiem deseru sprawa nie jest prosta, dlatego powstał przepis na ciasto, które wystarczy włożyć do lodówki. Dojrzałe banany, toffee i czekolada. Słodkie i pyszne, że palce lizać!"- Napoloen

Udostępnij przepis FB Wydrukuj przepis PDF

Sprawdź naszą aktualną ofertę promocyjną

Zobacz gazetkę

Sprawdź produkty z gwarancją niskiej ceny

Sprawdź szczegóły
Drogi Użytkowniku!

Chcemy, aby korzystanie z naszej strony było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne na stronie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez Carrefour Polska sp. z o.o. (administratora) danych osobowych w celach analitycznych i statystycznych. Przez dalsze korzystanie, bez zmian ustawień w zakresie prywatności, z naszej strony wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić ustawienia dotyczące plików cookie, uzyskać dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci prawach w naszej Polityce Prywatności. Zobacz szczegóły