30 min.
Łatwe

Przepis na chłodnik arbuzowy

4.0

Składniki:

  • 1 kg miąższu arbuza
  • 300 g truskawek
  • sok z 1 cytryny 
  • świeża mięta 
  • garść pistacji 
  • 1 łyżka świeżego imbiru
  • ser feta 
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Arbuza kroimy na mniejsze kawałki i usuwamy pestki. Imbir trzemy na tarce. Z truskawek usuwamy szypułki. Arbuz, truskawki, imbir i garść mięty umieszczamy w naczyniu i blendujemy. Powstałą masę odstawiamy do lodówki na pół godziny.
Prażymy pistacje na suchej patelni, następnie siekamy. Ser feta kroimy w kostkę lub kruszymy w palcach.

Krok 2

Siekamy małą garść mięty. Gdy chłodnik osiągnie odpowiednią temperaturę przelewamy go do miseczek. Dekorujemy serem feta, pistacjami i posiekaną miętą. 

"Zarządzam koniec zupowej rutyny – tego lata mają rządzić chłodniki. Niech opanują Wasze stoły i kubki smakowe. Na początek arbuz. Mój kucharz odkryje przed Wami niezwykły przepis, który przekona nawet sceptyków." Napoleon

Udostępnij przepis FB Wydrukuj przepis PDF

Sprawdź naszą aktualną ofertę promocyjną

Zobacz gazetkę

Sprawdź produkty z gwarancją niskiej ceny

Sprawdź szczegóły
Drogi Użytkowniku!

Chcemy, aby korzystanie z naszej strony było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne na stronie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez Carrefour Polska sp. z o.o. (administratora) danych osobowych w celach analitycznych i statystycznych. Przez dalsze korzystanie, bez zmian ustawień w zakresie prywatności, z naszej strony wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić ustawienia dotyczące plików cookie, uzyskać dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci prawach w naszej Polityce Prywatności. Zobacz szczegóły