1 h
Łatwe

Przepis na czekoladowe trufle w pistacjach

4.8

Składniki:

  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta kardamonu
  • szczypta soli
  • dwie duże garście solonych pistacji w łupinkach
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Śmietankę, cukier puder, sól, kardamon oraz ekstrakt podgrzewamy prawie do zagotowania. Ściągamy z gazu i do ciepłej kremówki wrzucamy połamaną na kostki czekoladę. Czekamy 2 minuty i po tym czasie mieszamy do połączenia.

Krok 2

Wstawiamy do lodówki na parę godzin lub do zamrażarki na 30-60 minut. Po tym czasie wyjmujemy masę i formujemy w dłoniach kulki. Pistacje obieramy i drobno siekamy. Gotowe trufle obtaczamy w pistacjach.

"Trufle w pistacjach to triumf sztuki cukierniczej. Nietrudno je zrobić, a łatwo zadowolić najwybredniejszego miłośnika deserów, czyli mnie. Te kulki są tak wyborne, że mógłbym się nimi zajadać na okrągło. Słodko płynie czas, kiedy się nimi delektuję! " - Napoleon

Udostępnij przepis FB Wydrukuj przepis PDF

Sprawdź naszą aktualną ofertę promocyjną

Zobacz gazetkę

Sprawdź produkty z gwarancją niskiej ceny

Sprawdź szczegóły
Drogi Użytkowniku!

Chcemy, aby korzystanie z naszej strony było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne na stronie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez Carrefour Polska sp. z o.o. (administratora) danych osobowych w celach analitycznych i statystycznych. Przez dalsze korzystanie, bez zmian ustawień w zakresie prywatności, z naszej strony wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić ustawienia dotyczące plików cookie, uzyskać dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci prawach w naszej Polityce Prywatności. Zobacz szczegóły