1 h
Łatwe

Przepis na roladki schabowe z mozarellą, pesto z suszonych pomidorów i szpinakiem

5.0

Składniki:

  • 800 g schabu wieprzowego
  • 5 ząbków czosnku
  • świeży tymianek
  • 2 kulki sera mozarella
  • 150 g suszonych pomidorów

 

  • 50 g orzeszków piniowych
  • 30 g parmezanu
  • 4 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
  • papryczka chili 

 

  • świeży szpinak
  • masło 
  • gałka muszkatołowa
  • oliwa z oliwek

 

  • 500 g ziemniaków
  • ½ szkl. mleka
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Do naczynia wrzucamy suszone pomidory, parmezan, orzeszki piniowe i czosnek. Dodajemy zalewę z suszonych pomidorów oraz pieprz do smaku. Nie solimy, ponieważ pomidory i parmezan są dostatecznie słone. Opcjonalnie dodajemy posiekaną świeżą papryczkę chili. Całość blendujemy. 

Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem, kroimy na plastry i równomiernie rozbijamy tłuczkiem do mięsa.  Każdy płat smarujemy pomidorowym pesto, na wierzchu układamy plastry mozarelli i zawijamy. Powstałe roladki skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Możemy je spiąć wykałaczką lub związać nitką, by się nie rozpadły. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i  smażymy roladki do uzyskania złocistego koloru, następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 20 minut. 

Krok 2

Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy z łyżeczką soli do miękkości. Dodajemy mleko, ok. 2 łyżek masła, szczyptę gałki muszkatołowej, pieprz i sól do smaku. Całość ugniatamy lub przeciskamy przez praskę, do uzyskania jednolitej konsystencji. Możemy je podawać posypane koperkiem lub innymi ulubionymi ziołami.

Na patelni rozgrzewamy ok 40 g masła z odrobiną oliwy z oliwek. Dodajemy pokrojone w plastry 3 ząbki czosnku i smażymy ok. 2 minut. Dodajemy 400 g szpinaku i smażymy jeszcze ok. 3-4 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Roladki wyjmujemy z piekarnika, posypujemy garścią świeżego tymianku i serwujemy z purée ziemniaczanym i szpinakiem. 

"Kto zjada roladki, ten piękny i gładki. Takie sobie właśnie ukułem powiedzenie, zainspirowany doskonałym obiadem, który zaserwowali mi moi utalentowani kucharze. Doskonale doprawione, sycące – wprost wyśmienite." Napoleon

Udostępnij przepis FB Wydrukuj przepis PDF

Mamy wszystko, czego potrzebujesz

Sprawdź w gazetce
Oferta w sklepach stacjonarnych

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły