1,15 h
Średnie

Przepis na tartę ze szparagami i szynką parmeńską

4.4

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 niepełna łyżeczka śmietany 18%
  • szczypta soli


Nadzienie:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 300 ml śmietany 30%
  • 3 jajka
  • 100 g parmezanu
  • 100 g szynki parmeńskiej w plasterkach
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • kilka kaparów
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Składniki na ciasto kruche wyrabiamy w mikserze, malakserze lub ręcznie. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wałkujemy, wykładamy do formy o średnicy 24 cm i nakłuwamy widelcem, po czym umieszczamy w zamrażalniku na 30 minut. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni C. Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut, do złotego koloru.

Krok 2

Śmietankę kremówkę razem z jajkami i startym parmezanem mieszamy w misce. Doprawiamy pieprzem. Nie solimy, ponieważ szynka parmeńska, parmezan i kapary są wystarczająco słone. Odcinamy końcówki oraz główki szparagów. Szparagi kroimy w talarki i wykładamy na spód ciasta. Dodajemy pokrojoną szynkę parmeńską i zalewamy masą jajeczną. Główki szparagów blanszujemy i wykładamy na tartę razem z kaparami. Pieczemy w 160 stopniach C przez 25 minut.

"Są zwykłe obiady i są prawdziwe uczty smaków. W tej drugiej kategorii niekwestionowaną królową jest krucha tarta ze szparagami i szynką parmeńską. Za to wyśmienite danie niejeden dałby się pokroić. Polecam przygotować."- Napoleon

Udostępnij przepis FB Wydrukuj przepis PDF

Sprawdź naszą aktualną ofertę promocyjną

Zobacz gazetkę

Sprawdź produkty z gwarancją niskiej ceny

Sprawdź szczegóły
Drogi Użytkowniku!

Chcemy, aby korzystanie z naszej strony było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne na stronie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez Carrefour Polska sp. z o.o. (administratora) danych osobowych w celach analitycznych i statystycznych. Przez dalsze korzystanie, bez zmian ustawień w zakresie prywatności, z naszej strony wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić ustawienia dotyczące plików cookie, uzyskać dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci prawach w naszej Polityce Prywatności. Zobacz szczegóły