8 godz.
Łatwe

Pulled pork czyli szarpana wieprzowina z surówką z kapusty

4.9

Składniki:

łopatka wieprzowa 2kg

6 bułek do hamburgerów lub innych ulubionych

10 ząbki czosnku

4 cebule

jabłko

łyżka kuminu (kminu rzymskiego)

łyżeczka wędzonej papryki

2 łyżki słodkiej papryki

łyżka nasion kolendry (zmiażdżonych)

łyżeczka cukru zwykłego lub brązowego

1/2 szklanki oliwy z oliwek

 

sól 

pieprz 

 

puszka pomidorów

śliwka wędzona lub suszona

2 łyżki sosu Worcester 

łyżka octu winnego 

2 łyżki miodu 

sól

pieprz

 

2 małe marchewki lub jedna duża

mała biała kapusta lub pół dużej 

1/2 cebuli

3 łyżki majonezu

2 łyżki jogurtu naturalnego

1/2 łyżki octu winnego

1/2 łyżki soku z cytryny

1/2 łyżki miodu 

sól 

pieprz

Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Do miski wyciskamy czosnek. Dodajemy wędzoną i słodką paprykę, cukier, kumin, zmielone nasiona kolendry, sól pieprz. Zalewamy oliwą z oliwek i mieszkamy. Powstałą masą nacieramy łopatkę wieprzową.

Jabłko kroimy w talarki. Cebulę kroimy w ćwiartki  i wraz z jabłkiem układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy 6 ząbków czosnku. Na górę kładziemy łopatkę wieprzową, przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140oC na 6 godzin. W połowie czasu pieczenia możemy podlać mięso wodą lub sokami spod mięsa. Po upływie 6 godzin zdejmujemy pokrywkę, podkręcamy temperaturę do 200oC i pieczemy jeszcze przez 30 minut. 

Krok 2

Mięso wyciągamy na deskę i dwoma widelcami rozszarpujemy na cienkie włókna. 

Połowę cebuli z naczynia odkładamy na bok, użyjemy jej podczas składania kanapki. Do naczynia żaroodpornego wlewamy trochę wody i zeskrobujemy cebulę z czosnkiem. Przelewamy do małego garnka. Dodajemy puszkę pomidorów, sos Worcester, ocet winny, śliwkę i redukujemy.  Dodajemy sól i pieprz do smaku. 

Siekamy kapustę, marchewkę i czerwoną cebulę. W misce łączymy majonez, jogurt, ocet, sok z cytryny oraz miód. Mieszamy wszystko z warzywami. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

Bułkę kroimy na pół i chwilę podsmażamy na rozpuszczonym maśle do uzyskania złotego koloru. Smarujemy ją sosem, a następnie nakładamy mięso, odłożoną cebulę spod mięsa oraz  surówkę coleslaw.  

"Jako Cesarz muszę być konkretny, żeby być dobrze zrozumiały. Dlatego, gdy żądam na obiad solidnej porcji czegoś wyśmienitego, to konkretnie chodzi mi o szarpaną wieprzowinę. I Państwu też polecam to danie, bez zbytniego gadania." Napoleon

Udostępnij przepis FB Wydrukuj przepis PDF

Sprawdź naszą aktualną ofertę promocyjną

Zobacz gazetkę

Sprawdź produkty z gwarancją niskiej ceny

Sprawdź szczegóły
Drogi Użytkowniku!

Chcemy, aby korzystanie z naszej strony było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne na stronie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez Carrefour Polska sp. z o.o. (administratora) danych osobowych w celach analitycznych i statystycznych. Przez dalsze korzystanie, bez zmian ustawień w zakresie prywatności, z naszej strony wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić ustawienia dotyczące plików cookie, uzyskać dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci prawach w naszej Polityce Prywatności. Zobacz szczegóły