20 min.
Łatwe

Sałatka z komosą ryżową, ogórkiem i mango

5.0

Składniki:

  • 6 łyżek czerwonej komosy ryżowej
  • pół mango
  • pół ogórka zielonego
  • ćwiartka awokado
  • garść miksu sałat lub sałata masłowa
  • łyżka octu jabłkowego Carrefour
  • dwie łyżki oliwy z oliwek Terre d’Italia
  • łyżka miodu Jakość z Natury Carrefour

 

Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Komosę płuczemy, zalewamy 100 ml wody i dodajemy szczyptę soli. Gotujemy przez 10 min. Następnie zdejmujemy ją z ognia i trzymamy pod przykryciem 2-3 min. W międzyczasie na talerzu układamy mieszankę sałat, posiekane w paski mango oraz awokado. Dodajemy plasterki ogórka. 

 

Krok 2

Tak ułożone składniki sałatki posypujemy ugotowaną komosą ryżową. Przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy oliwę z octem jabłkowym oraz miodem. Doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.

„Nazwijcie ją komosą ryżową, quinoa lub ryżem peruwiańskim. Pod każdą nazwą smakuje wyśmienicie i ręczę za to cesarskim słowem.”
Napoleon

Udostępnij przepis FB Wydrukuj przepis PDF

Sprawdź naszą aktualną ofertę promocyjną

Zobacz gazetkę

Sprawdź produkty z gwarancją niskiej ceny

Sprawdź szczegóły
Drogi Użytkowniku!

Chcemy, aby korzystanie z naszej strony było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne na stronie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez Carrefour Polska sp. z o.o. (administratora) danych osobowych w celach analitycznych i statystycznych. Przez dalsze korzystanie, bez zmian ustawień w zakresie prywatności, z naszej strony wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić ustawienia dotyczące plików cookie, uzyskać dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci prawach w naszej Polityce Prywatności. Zobacz szczegóły