Placki ziemniaczano-dyniowe z kozim serem, oregano i dipem jogurtowym<br />

Placki ziemniaczano-dyniowe z kozim serem, oregano i dipem jogurtowym<br />
Dania obiadowe
2-3
Łatwe
50 min

Składniki

  • 5 małych ziemniaków JZNC
  • 1/4 dyni hokkaido
  • mała cebula
  • 1 jajko Carrefour Bio
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 ząbki czosnku JZNC
  • 200ml jogurtu greckiego Carrefour
  • 100 g koziego sera
  • świeże oregano
  • pieprz
  • opcjonalnie: pomidorki koktajlowe

Krok 1

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dynie wraz ze skórką również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz pokrojona w kostkę cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz cynamonem. Placki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z odrobina oleju do zarumienienia. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

Krok 2

W osobnym naczyniu mieszamy jogurt z przetartym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Placki podajemy posypane kozim serem, świeżym oregano oraz połówkami pomidorków koktajlowych. Podajemy w towarzystwie jogurtowego dipu.