krem
do dekoracji: 2 mandarynki
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia zmieszany z sodą oczyszczoną. Następnie cynamon, gałkę muszkatołową, zmielone goździki. Całość mieszamy.
Marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. Odsączamy z nadmiaru soku. Przekładamy do miski. Następnie dodajemy jajka oraz cukier. Po chwili wlewamy olej i dokładnie mieszamy. Mandarynki obieramy i blendujemy na gładkie puree. Dodajemy do marchewkowej masy.
Piekarnik nagrzewamy do 170 C. Do suchych składników przelewamy mokre i dokładnie mieszamy. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 35-40 min do suchego patyczka.
Mascarpone miksujemy z masłem w temperaturze pokojowej oraz cukrem pudrem. Ciasto po wystudzeniu przekrawamy na pół w poprzek. Jeden blat smarujemy kremem i przykrywamy drugim. Z wierzchu smarujemy pozostałym kremem i dekorujemy kawałkami mandarynek.
Doskonały przepis na Boże Narodzenie. Smacznego
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści oraz prezentowane reklamy do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez nas gromadzonych za ich pośrednictwem danych osobowych.
Korzystając z serwisu, bez zmiany ustawień w zakresie prywatności w ramach Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookie w Twojej przeglądarce oraz otrzymywaniem treści i reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji poprzez przetwarzanie danych osobowych przez Carrefour sp. z o.o. na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji.
Dowiedź się więcej
Wyrażenie zgody jest dobrowolne. W każdym momencie możesz też edytować Twoje preferencje w zakresie udzielonej zgody, w tym wycofać ją całkowicie, klikając w lub przechodzą na naszą stronę polityki prywatności.