spód:
ciasto:
wierzch:
Ciastka przekładamy do miski. Kruszymy za pomocą rąk lub miksujemy na gładki pył. Wlewamy roztopione masło i mieszamy. Powstałą masą wykładamy spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki.
W międzyczasie do dużej miski wbijamy jajka. Dodajemy cukier waniliowy oraz cukier trzcinowy i przez kilka chwil ubijamy. Następnie wlewamy śmietanę kremówkę i ponownie mieszamy. Po chwili mąkę ziemniaczaną i również mieszamy. Na końcu dodajemy twaróg i delikatnie miksujemy tylko do połączenia się składników. Masa ma być nadal gęsta, a nie rzadka.
Powstałe ciasto wlewamy na spód. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok 1 h. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Kandyzowaną skórkę z pomarańczy przekładamy do rondelka. Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy łyżkę cukru trzcinowego oraz cynamon. Całość gotujemy kilka chwil, aż masą nieco zgęstnieje. Przekładamy na wystudzony sernik.
.
Pyszny sernik poleca się na Boże Narodzenie
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści oraz prezentowane reklamy do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez nas gromadzonych za ich pośrednictwem danych osobowych.
Korzystając z serwisu, bez zmiany ustawień w zakresie prywatności w ramach Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookie w Twojej przeglądarce oraz otrzymywaniem treści i reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji poprzez przetwarzanie danych osobowych przez Carrefour sp. z o.o. na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji.
Dowiedź się więcej
Wyrażenie zgody jest dobrowolne. W każdym momencie możesz też edytować Twoje preferencje w zakresie udzielonej zgody, w tym wycofać ją całkowicie, klikając w lub przechodzą na naszą stronę polityki prywatności.