Wegański piernik ze śliwkami i orzechami włoskimi

Wegański piernik ze śliwkami i orzechami włoskimi
Desery
8-10
Łatwe
1h 15min

Składniki

Ciasto:

  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mąki orkiszowej
  • 150 ml syropu z agawy Carrefour Bio
  • 100 ml oleju słonecznikowy Carrefour Bio
  • szklanka musu jabłkowego
  • 50 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej Carrefour (lub mix imbir, mielone goździki, cynamon)
  • 50 g suszonych śliwek Carrefour
  • 50 g orzechów włoskich Carrefour Bio
  • 3 łyżki gęstej części mleczka kokosowego Carrefour
  • 100 g gorzkiej czekolady

Krok 1

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy przyprawę piernikową, sodę oczyszczoną. Następnie wlewamy olej, syrop z agawy, mus jabłkowy, sok z pomarańczy. Całość mieszamy, aż powstanie gęste ciasto. Następnie dodajemy posiekane drobno suszone śliwki oraz orzechy włoskie. Ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej uprzednio olejem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 45-50 min.

Krok 2

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy gęstą część mleczka kokosowego i mieszamy, aż powstanie kremowa polewa.  Smarujemy nią ciasto.

 

Piernik wege  niezbędny na świątecznym stole w Boże Narodzenie