Meksykańskie burgery podane z salsą z awokado i pomidorów

Meksykańskie burgery podane z salsą z awokado i pomidorów
Przekąski
3-4
Łatwe
40min

Składniki

  • 5 małych tortilli pszennych lub kukurydzianych
  • 300 g mielonego mięsa wołowego Carrefour
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku JZNC
  • 1 papryczka chili
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • sól, pieprz

salsa

  • awokado
  • gałązka pomidorków koktajlowych
  • 1/2 cebuli
  • 1 limonka
  • kolendra

 

Krok 1

Mięso przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie drobno pokrojoną papryczkę chili, słodką oraz ostra paprykę. Doprawiamy kuminem sola oraz pieprzem. Formujemy 4-5 małych burgerów i pieczemy je na grillu lub patelni grillowej ok 4 min z każdej strony.

Krok 2

Pomidorki, cebulę oraz awokado kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski. Doprawiamy solą, sokiem z limonki oraz listkami świeżej kolendry.
Tortille podpiekamy na patelni lub grillu. Do każdej wkładamy po jednym burgerze i 2-3 łyżki salsy. Posypujemy listkami kolendry.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Carrefour Targ Świeżości Mięso mielone wołowe ekstra 300 g
0,3 kg
26,30 zł/1 kg
7,89 zł
Carrefour Classic Tortilla pszenna 250 g (4 x 62,5 g)
0,25 kg
15,96 zł/1 kg
3,99 zł
Cebula ważona
2,99 zł/1 kg
1,50 zł
Carrefour Papryka ostra mielona 20 g
0,02 kg
34,50 zł/1 kg
0,69 zł
Kamis Papryka słodka mielona 20 g
0,02 kg
69,50 zł/1 kg
1,39 zł
1,89 zł
PROMOCYJNA CENA
Pomidory gałązka ważone
5,99 zł/1 kg
0,96 zł
Limonka sztuka
1 szt.
1,59 zł/1 szt.
1,59 zł

Zobacz również inne przepisy